Continguts

  • Lectura d'una vinyeta.
  • Aprenentatge d'expressions de variants dialectals diverses.
  • Reconeixement de paraules sinònimes en variants de la llengua catalana.

Objectius

  • Llegir una vinyeta i comprendre-la.
  • Aprendre expressions de variants dialectals diverses.
  • Reconèixer paraules sinònimes en variants de la llengua catalana.

Llegiu la vinyeta del taller i valoreu les diferents paraules que hi surten. Comenteu el vocabulari que hi apareix, com, per exemple, el verb xerricar. Busqueu-lo en el diccionari i penseu si coneixeu sinònims que vulguin dir el mateix.

Activitat 2. Llegiu en veu alta totes les maneres de dir "beure" en diferents variants dialectals. Pregunteu-los com diuen la paraula ells mateixos i si coneixen algú que la digui de diferent manera.

Demaneu-los que observin el mapa de variants dialectals i que llegeixin les expressions sinònimes de xerricar. Situeu la vostra escola en el mapa i comproveu si reconeixeu la manera com es diu "beure a galet" a la vostra zona.

Activitat 3. Observeu les paraules destacades en vermell i comenteu què volen dir i quines fa servir cadascú, abans de completar l'activitat. Demaneu-los si saben alguna altra manera de referir-se a les paraules que hi ha en el diàleg. Comenteu l'ortografia de les paraules, la manera com es pronuncien i les diferències en l'escriptura.

Disposeu del diccionari català-valencià-balear per fer consultes en línia de paraules en les tres variants dialectals en una sola cerca.

Més activitats competencials
Enllaços
Diccionari català-valencià-balear

Cercador del diccionari català-valencià-balear de l'Institut d'Estudis Catalans.

Atenció a la diversitat