Continguts

  • Triangles i rectangles.
  • Construcció de triangles i rectangles.
  • Més gran que, més petit que.
  • Gran, mitjà i petit.

Objectius

  • Identificar triangles i rectangles.
  • Dibuixar i construir triangles i rectangles.
  • Comparar figures grans, mitjanes i petites.

Activitat 3. En aquesta activitat cal acompanyar els alumnes quan uneixin els punts verds perquè pot ser que alguns no uneixin d'entrada els quatre vèrtexs per formar la figura del rectangle i que, en canvi, els uneixin amb diagonals i formin, per exemple, una aspa. En aquest segon cas, només cal demanar-los que acabin d'unir els punts verds de totes les maneres possibles; així aconseguireu que també dibuixin el rectangle. Quan acabin, podeu demanar-los que uneixin també els punts de cada color de l'activitat 1.

Activitat 5. Perquè puguin treballar una bona estona amb els escuradents, una vegada hagin format els triangles i els quadrats més senzills (amb 3 i 4 escuradents, respectivament) podeu demanar-los que facin triangles més grans, quadrats també més grans i rectangles que no siguin quadrats. D'aquesta manera estaran obligats a fer servir un mínim de cinc escuradents per fer triangles i un mínim de sis escuradents per fer rectangles.

Activitat 6. És possible que, encara que no es vegin els vèrtexs del triangle vermell del senyal, alguns alumnes l'intueixin i diguin que veuen dos triangles, el groc i el vermell. En aquest cas, cal donar la resposta com a vàlida. També serà correcta si només es fixen en el que està complet: el groc.

Activitat 9. L'activitat d'autoavaluació té un grau de complexitat alt, ja que obliga a diferenciar el quadrat del rectangle. Els quadrats són rectangles amb tots els costats iguals, de la mateixa longitud. Si ho han entès, també tindran clara la diferència entre ambdues figures.

 

En l'apartat de + recursos hi trobareu l'activitat interactiva Les peces canvien de lloc. Si la feu amb els alumnes, tingueu en compte que la solució està corregida considerant que el quadrat que es mou és el blau. Pot ser que algun alumne consideri, també encertadament, que el quadrat que es mou és el vermell. Aleshores, la solució programada no corregirà bé l'activitat.

Activitats interactives
Més activitats competencials
Enllaços
Dibuixem una casa

Dibuix d'una casa formada amb triangles i rectangles perquè els alumes l'imitin amb escuradents i plastilina (excepte el núvol).

Dibuixem un vaixell

Dibuix d'un vaixell format amb triangles i rectangles perquè els alumes l'imitin amb escuradents i plastilina.

Atenció a la diversitat

Per acompanyar i repassar

Triangles i rectangles

Recull d’activitats per reconèixer els triangles i els rectangles.

Per anar més enllà

Troba triangles i rectangles

Recull d’activitats per reconèixer els triangles i els rectangles.

Triangles i rectangles de mides diferents

Recull d’activitats per reconèixer els triangles i els rectangles.

Solucions

Atenció a la diversitat. Solucions. Itinerari 3

Recull d’activitats per aprendre a ordenar.