Competències específiques

C6, C8, C10

Criteris d’avaluació

  • Cercar vocabulari de la lectura en el diccionari.
  • Llegir un fragment del llibre Pinotxo, de Carlo Collodi.
  • Comprendre i analitzar elements literaris de la lectura.
  • Conèixer frases fetes i el seu significat.
  • Redactar un text sobre una vivència personal amb intenció literària.

Sabers

  • Utilització de la biblioteca i els recursos digitals de l’aula o del centre per cercar informació (ús del diccionari).
  • Lectura d’obres o fragments variats i diversos de la literatura (Pinotxo, de Carlo Collodi).
  • Valoració dels elements constitutius de l’obra literària (tema, protagonista, personatges secundaris).
  • Reconeixement de les dades bàsiques del llibre (autor, títol).
  • Escriptura de textos narratius a partir de models coneguts i analitzats, utilitzant recursos literaris de manera original i amb riquesa lèxica.

Feu una cerca sobre Carlo Collodi per aprendre més coses sobre la seva vida i les obres que va escriure. Podeu consultar l’enllaç Pinotxo, que també us servirà per respondre les preguntes inicials.

La pregunta inicial sobre la característica més coneguda del personatge és una bona oportunitat per mantenir una conversa col·lectiva sobre la mentida i els inconvenients que té.

Activitat 1. Abans que els alumnes facin la cerca de les paraules en el diccionari, demaneu-los que les busquin i les subratllin en el text i que comentin, per parelles, si poden deduir-ne el significat pel context.

Activitat 3. Abans de resoldre l’activitat, pot ser interessant repassar entre tots les parts en què es divideix una narració i les característiques de cada una.

Una vegada resolta l’activitat, podeu mirar el vídeo Dibuixacontes en què es narra i s’il·lustra una adaptació del clàssic infantil Pinotxo. Tot i que la versió no és la mateixa que en la lectura, els pot servir per repassar la història sencera d’aquest clàssic. També podeu demanar-los que expliquin quina diferència hi ha entre el plantejament de la lectura i el de l’adaptació del vídeo.

Per acabar de treballar la comprensió del fragment, podeu proposar als alumnes que facin l’activitat interactiva Ens hi fixem: Comprensió d’un text literari.

Activitat 7. Una vegada resolta l’activitat, els alumnes que vulguin poden llegir el seu text a l’aula i compartir-lo amb els companys. Mentre l’alumne el llegeixi, la resta haurà d’estar pendent i escriure algun exemple d’adjectius, comparacions o frases fetes que apareguin en el text.

Aquesta activitat serà una bona oportunitat per treballar l’expressió de sentiments abstractes, com la por, i de compartir experiències personals amb els companys. Podeu aprofitar aquesta activitat per treballar les diferents maneres d’afrontar les pors.

L’alumnat amb més dificultats pot utilitzar el recurs Escrivim: Una situació que fa por, en què trobarà diferents propostes de fets, espais i personatges que podrà completar.

L’alumnat més avançat pot seguir treballant les frases fetes amb l’activitat Escrivim: Frases fetes. Per resoldre l’exercici, poden fer servir el Diccionari de sinònims de frases fetes, que està disponible en línia.

En l'apartat d'Atenció a la diversitat trobareu diferents propostes d'activitats per reforçar, repassar o ampliar els continguts literaris treballats.

També teniu una proposta descarregable amb més activitats competencials.

Més activitats competencials
Enllaços
Pinotxo

Fitxa del llibre Pinotxo, editat per La Galera.

Dibuixacontes

Programa de Betevé en què Antoni Bassas narra la història de Pinotxo, adaptada per Estel Solé, i Laia Domingo la il·lustra.

Atenció a la diversitat

Per acompanyar i repassar

Ens hi fixem: Comprensió d’un text literari

Activitat interactiva per reforçar la comprensió del text literari llegit.

Escrivim: Una situació que fa por

Activitat guiada per imaginar una situació que fa por.

Per anar més enllà

Analitzem: Frases fetes

Activitat per ampliar el coneixement de les frases fetes.

Ens hi fixem: Plantejament, nus i desenllaç

Activitat per ampliar els coneixements de l’estructura de les narracions.

Solucions