Page 3 - Història de la Filosofia. Unitat 1
P. 3

 Els orígens de la filosofia
“No va ser fins que la visió tradicional del món i els costums de vida havien entrat en crisi, que els grecs començaren a sentir les necessitats que volen satisfer la filosofia de la naturalesa i l’ètica. Aquestes necessitats, però, no foren sentides totes al mateix temps...”
J. BURNET, L’aurora de la filosofia grega
Els orígens sempre són foscos, perquè no hi som mai des del princi- pi. Dels primers filòsofs grecs, n’hem conservat només uns quants fragments, a partir dels quals, si volem dir res d’aquelles primeres filosofies, no tenim més remei que fer una tasca de reconstrucció.
Ja Plató considera Tales de Milet (625-547 aC) com el primer fi- lòsof. De fet, el primer autor de qui conservem l’obra de forma gairebé íntegra és Plató (427-347 aC). Més que establir la veritat històrica exacta del període que va de Tales a Plató, el que ens interessarà és provar d’establir, a partir de les restes de pensament que conservem, què tenien en comú tots els pensadors anteriors a Plató i, també, la manera com la irrupció de Sòcrates (470-399 aC) a la ciutat d’Atenes suposa una manera nova de filosofar.
Per fer això, seguirem els passos següents:
• Explicitarem, primer, les etapes amb què els historiadors dividei- xen la història i constatarem el seu caràcter convencional.
• Veurem, en segon lloc, de quina manera divideixen aquesta matei- xa història, ja no els historiadors en general, sinó els historiadors del pensament. Veurem que, almenys en una de les divisions entre edats, posen la frontera en un punt diferent.
• Examinarem, per acabar, el primer tram de la història del pensa- ment, fet que ens porta de Tales a Plató.
 1
1
Introducció: la divisió de la història en edats 8
2
La divisió de la història del pensament en edats 9
3
Inicis de la filosofia 11 4
Quan la filosofia baixa del cel a la ciutat 15
  

















































































   1   2   3   4   5